Arganisch.nl - Arganolie kopen uit Marokko

Koken met culinaire arganolie

Wist je dat je met arganolie kunt koken? De smaak van culinaire arganolie is wat nootachtig, een combinatie van sesam en hazelnoot. De vitamines en mineralen in arganolie maken het een welkome toevoeging in salades en op brood. Hieronder lees je meer over koken met culinaire arganolie.

De voordelen en eigenschappen van koken met arganolie

De meeste mensen hebben misschien twee soorten olie’s in hun keukenkastje staan, namelijk olijfolie en zonnebloemolie. Hoewel olijfolie al een gezonde toevoeging in je dieet is, heeft arganolie nog veel sterkere gezonde eigenschappen. Er zitten in arganolie veel vetzuren welke het lichaam helpen om cholesterol te reguleren. Verder bevat arganolie ook Vitamine E en magnesium.

Hoe smaakt het precies

Arganolie heeft een nootachtige, eigen smaak wat het erg lekker maakt in combinatie met salades. Alleen een scheutje arganolie en wat peper en zout maakt je salade eigenlijk al af. Arganolie is echter niet geschikt om te verwarmen, want boven de 60 graden gaat de smaak verloren – en hoogstwaarschijnlijk ook veel van de voedingswaarde. Olies met veel onverzagdigde vetten kun je namelijk beter niet verwarmen. Deze olie gebruik je dus echt om bepaalde gerechten af te maken, niet om ermee te bakken in de pan.

Mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid en graag wat extra vitamines en mineralen in hun dagelijkse maaltijden gebruiken zijn fan van arganolie. Het is namelijk heel makkelijk; je hoeft alleen maar wat druppels boven op je gerecht te doen.

Arganolie in vergelijking met olijfolie

Natuurlijk vergelijken we arganolie graag met wat andere oliesoorten die veel in de keuken worden gebruikt. Neem olijfolie bijvoorbeeld. Arganolie bevat niet 2, maar 3 keer zoveel omegavetzuren dan olijfolie. Verder heeft arganolie een buitengewoon hoog gehalte vitamine E. Dat maakt het dus echt een powerfood. Wel doe je er goed aan om er altijd voor te zorgen dat je 100% pure culinaire arganolie koopt van topkwaliteit. De herkomst van de argan noten en hoe snel de noten zijn geperst na het plukken heeft namelijk invloed op de voedingswaarde.

Geur en kleur

Het grote verschil tussen culinaire en cosmetische arganolie is dat de argan noten voor culinaire arganolie eerst geroosterd worden. Dat verklaart dus ook meteen de wat nootachtige smaak. Qua geur ruikt de olie dan best weer neutraal, eigenlijk een beetje hetzelfde als olijfolie. Na het openen van je flesje culinaire arganolie kan je de olie het beste bewaren in de koelkast. Zo worden de rijke voedingsstoffen namelijk het beste behouden.

Recept suggesties

Arganolie heeft net als lijnzaadolie bijvoorbeeld best een eigen smaak. Je moet dus zelf even testen waar je het lekker mee vindt smaken, want dat verschilt nogal eens van persoon tot persoon. Een paar aanraders die eigenlijk wel bij iedereen in de smaak vallen is in combinatie met een rijke maaltijdsalade met veldsla en geroosterde walnoten. Arganolie smaakt heerlijk met veel soorten verschillende salades, maar ook bijvoorbeeld op een geroosterd broodje met avocado.

Experimenteer eens in de koken en voeg wat culinaire arganolie toe aan je gerechten. Niet alleen smaakt het heerlijk, je krijgt zo ook meteen een gezonde dosis vitamines, vetzuren en mineralen binnen!

100% Biologische olie

Ons Assortiment Arganolie & Voedingssuppplement
Arganolie kopen vanaf:

€ 16,50