Arganisch.nl - Arganolie kopen uit Marokko

Simpele recepten met culinaire Arganolie

Arganolie is een veelzijdig en natuurlijk krachtproduct dat zowel culinair als cosmetisch gebruikt kan worden. Vandaag kijken we naar culinaire arganolie, en waar je het precies voor kan gebruiken in de keuken. Allereerst even ter duidelijkheid, wat is nou het verschil tussen arganolie dat je gebruikt als huidverzorging versus om mee te koken? Culinaire arganolie is geroosterd, waar cosmetische arganolie dat niet is.

Hoe kun je arganolie gebruiken om te eten?

Arganolie is ontzettend gezond, het bevat bijvoorbeeld 3 keer zoveel vitamine E dan olijfolie. Daarbij heeft het een heerlijke nootachtige, rijke smaak dat een toevoeging is in veel gerechten. Echter is arganolie niet geschikt als een olie om mee te koken op het vuur. Boven een temperatuur van rond de 60 graden gaat de smaak van arganolie namelijk verloren.

Waarom culinaire arganolie gebruiken

Arganolie is een 100% natuurlijk product dat boordevol goede ingrediënten zit. Het heeft bijvoorbeeld een veel rijkere samenstelling aan vitamines en mineralen dan olijfolie. Ook bevat het een grote hoeveelheid vitamine E en helpt het je cholesterolgehalte te verlagen. De vette eigenschappen in de olie helpen namelijk om de niveaus van “goed” cholesterol te verhogen en het “slecht” cholesterol juist te verlagen.

Door het consequent gebruiken van arganolie in je salades of op brood, help je om je cholesterolniveau te ondersteunen en daarmee de kans op hartziektes te verlagen. Natuurlijk is dat wel altijd in samenhang met een algeheel gezond dieet.

Daarbij smaakt arganolie heerlijk, je hoeft er dus ook geen moeite voor te doen om extra gezond bezig te zijn. Verder zitten er in arganolie antioxidanten en ook helpt de olie om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden.

Arganolie gebruiken in deze gerechten

Zoals we hierboven al even hadden genoemd, smaakt arganolie een beetje nootachtig. Het is dus wel een andere smaak dan bijvoorbeeld olijfolie. Je kan arganolie puur gebruiken op salades, of juist als ingrediënt in een dressing. Hieronder lees je enkele gezonde recept ideeën om culinaire arganolie in te verwerken.

Salade met veldsla, walnoten en tomaat

Maak een salade met onder andere veldsla, fijngesneden tomaat, komkommer, kleine stukjes rode ui en fijngehakte noten. Een super simpele salade, maar in combinatie met arganolie een kleine maaltijd rijk aan vitamines en mineralen. Mix de arganolie met een halve citroen, wat paprikapoeder, peper en zout om samen te vermengen als dressing.

Gebakken rijst

Kook de rijst, in de rijstkoker of pan, en laat het 10 minuten rusten als het klaar is. Snijd wat paprika, ui, en courgette. Je kunt ook nog wat erwten uit de vriezer toevoegen. Bak de groentes vervolgens gaar in de pan. Vervolgens mix je de rijst met de groentes en laat je het iets afkoelen.

Als laatste stap kun je het gerecht besprenkelen met wat arganolie, welke je goed inmengt. Je kunt arganolie niet gebruiken om mee te bakken in de pan, maar wel om een gerecht dat eenmaal klaar is nog extra smaak (en vitamines!) te geven.

Yoghurt en fruit

Als ontbijt kun je een uitgebreide kom met yoghurt, fruit en noten maken. Dit is je kans om in 1 maaltijd ontzettend veel mooie vitamines en mineralen binnen te krijgen! Snijdt stukjes banaan, appel en aardbei. Mix het met de yoghurt, voeg wat granola en noten toe zoals walnoot en hazelnoot. Als laatste besprenkel je het fruit en de noten met wat arganolie.

Hoewel de smaak van culinaire arganolie best specifiek is gaat het toch goed samen met veel verschillende gerechten, zowel hartig als zoet. Misschien heb je zelf een voorkeur waarvoor je culinaire arganolie wil gebruiken en dat is natuurlijk helemaal prima. Het is namelijk erg mooi om al die rijke vitamines en mineralen binnen te krijgen bij een maaltijd.

100% Biologische olie

Ons Assortiment Arganolie & Voedingssuppplement
Arganolie kopen vanaf:

€ 16,50